انواع داده در جاوااسکریپت (Data Types) ، داده ها مقادیری هستند که برای یک متغیر تعریف می کنیم، به عبارت دیگر، یک متغیر شامل داده ها است. هنگام تعریف متغیر در جاوااسکریپت نیاز به تعریف نوع داده نیست و این زبان قدرتمند به طور اتوماتیک نوع داده ورودی را تشخیص می دهد. اما به عنوان یک برنامه نویس انواع داده در جاوااسکریپت را بشناسید تا بتونید به خوبی و به وقتش از Data استفاده کنید.
در قسمت تعریف متغیرها در آموزش جاوااسکریپت یاد گرفتید. برای تعریف متغیرها در جاوااسکریپت از کلمه کلیدی Var استفاده میکنیم و بعد از تعریف یک متغیر، می توانیم به آن یک مقدار (Value) بدهیم. به مقادیری که به یک متغیر نسبت داده می شود داده (Data) میگویند. در جاوا اسکریپت نیازی نیست زمانی که متغیر ها را مقدار دهی میکنید، مشخص کنید که چه نوع داده ای را به متغیر نسبت دادید. اما لازمه تا بدانید از چه نوع داده ای برای مقدار دهی به متغیر ها استفاده می کنید.
تشخیص نوع داده در جاوااسکریپت
برای اینکه بدانیم که یک متغیر و داده (Data) نسبت داده شده به آن از چه نوعی است؛ با استفاده از دستور typeof می توانیم نوع داده را مشاهده نمائیم. کافی است جلوی دستور typeof اسم متغیر یا داده مد نظر را قرار دهیم و در خروجی مشاهده نمائیم که داده از چه نوعی می باشد.
typeof 6 //returns Number typeof "Shah Code" //returns String var x; x = 15; typeof x //returns Number x = "Learn Tutorials" typeof x //returns String
چه مقادیری برای متغیرها مجاز است؟
متغیرها در جاوااسکریپت مقادیر مختلفی را قبول میکنند، از جمله داده های مورد قبول میتوان به اعداد (Numbers) ، رشته ها (Strings) ، اشیا (Objects) ، آرایه ها (Arrays) و Booleans که در این مطلب همه آن ها بررسی میکنیم.
داده ها (DATA) در جاوا اسکریپت
یکی از مزایای زبان جاوااسکریپت این است که نیازی نیست هنگام تعریف متغیر و مقداردهی به متغیر، مشخص کنید که نوع داده اختصاص شده از چه نوعی باشد. در واقع این عمل به صورت داینامیک یا خودکار نوع داده را تشخیص میدهد. به عنوان مثال:
var x; // Now X is undefined x = "Shah Code"; // Now X is a String x = 20; // Now X is a Number
همان طور که در قطعه کد بالا مشخص است، در خط اول X تعریف شده، اما چون هیچ مقداری ندارد undefined (تعریف نشده) است اما در خط بعدی بعد از نسبت دادن کاراکتر (کلمه) به X حالا متغیر X از نوع String (رشته) شده است. در خط سوم عدد 20 را به X نسبت دادیم و نوع داده داخل X به عدد (Number) تغییر پیدا کرد.
انواع داده: رشته (STRING)
رشته (String) یا متن (Text) به دنباله ای از کاراکتر ها و حروف گفته میشود. برای تعریف یک متن یا جمله باید بین دو تا متن یا رشته کوتیشن (Single quotes) (‘ ‘) یا دبل کوتیشن (Double quotes) (” “) نوشته شود. مثل:
var firstName = "Hossain Mohamadi"; // Using double quotes var lastName = 'Hadi Angiz'; // Using single quotes
دبل کوتیشن و سینگل کوتیشن تفاوتی با هم ندارند و زمانی که شما از هر دو متغیر Typeof بگیرید با نتیجه زیر روبرو میشوید.
typeof firstName // String typeof lastName // String
و تنها زمانی که میخواید در متون و جمله های انگلیسی از کوتیشن (Single quotes) استفاده کنید میتونید همزمان از ” ” , ‘ ‘ استفاده کنید. مثل:
بیشتر بخوانید: رشته ها در جاوااسکریپت
انواع داده: عدد (NUMBER)
اعداد به دو شکل Integer و Float در متغیر قرار میگیرد. به اعداد صحیح integer و به اعداد اعشار float می گویند. هنگامی که در یک متغیر قصد داریم اعداد را قرار دهیم، مقادیر را بین کوتیشن قرار نمی دهیم و مانند نمونه ی پایین عمل می کنیم.
نکته: اگر اعداد را بین کوتیشین بنویسیم یک رشته یا String حساب میشوند.
Var a = 15; typeof a; // Number Var b = 18.9; typeof b; // Number var c = "11"; typeof c; // String
در بعضی از زبان ها ممکن است نوع داده برای یک متغیر تعریف شود، مثلا در زبان ++C اگر متغیری از نوع int ایجاد کنیم و مقدار اعشاری در آن قرار دهیم، بخش اعشاری آن عدد حذف میشود و تنها بخش صحیح عدد را ذخیره میکند.
جلسه هفتم: اعداد در جاوااسکریپت
انواع داده: آرایه (ARRAY)
در همه ی زبان های برنامه نویسی گاهی اوقات لازم است تا تعدادی داده را در یک متغیر قرار بدهیم. برای اینکار از آرایه ها (لیست) استفاده میکنیم. تعریف یک آرایه مانند متغیرهاست و هر آرایه دارای یک نام است. مقادیری که میخواهیم در این آرایه قرار بدهیم را بین براکت های باز و بسته [ ] قرار میدهیم. به هر یک از مقادیر که در آرایه قرار میگیرند یک اندکس (Index) از آن آرایه میگویند. هر اندکس را با علامت ( , ) از اندکس دیگر جدا میکنیم.
در زیر نمونه ای از یک آرایه را میتوانید مشاهده کنید:
Var array= [“shahcode” , 25 , “javascript”];
برای اینکه به هر یک از اندیس های این آرایه دسترسی داشته باشیم، از شماره اندکس ها استفاده میکنیم. شماره اندکس های هر آرایه به این صورت است که ابتدا نام ارایه را نوشته و جلوی آن شماره اندکس آرایه را قرار میدهیم.
توجه کنید که شماره ی اندکس هر آرایه از صفر شروع می شود، یعنی اندکس صفر آرایه ی بالا ، مقدار “shahcode” است.
جلسه دهم: آرایه ها در جاوااسکریپت
انواع داده: بولین (BOOLEAN)
بولین یا منطقی نوعی دیتا است که تنها دو مقدار true و false را میتواند در خود قرار دهد. در زیر نمونه ای از این نوع داده را مشاهده میکنید:
Var a = true; Var b = false;
اگر ما بخواهیم مقادیر این دو را چاپ کییم، true به ما عدد یک را برمیگرداند و false برای ما خروجی نخواهد داشت.
انواع داده: شیء (OBJECT)
ابجکت ها (Objects) در جاوااسکریپت مانند آرایه ها چندید مقدار را در خود ذخیره میکنند. اما با این تفاوت که در Object ها میتوان برای هر اندیس یک key را تعریف کنیم. برای تعریف آرایه از براکت های باز و بسته استفاده میکردیم، ولی در تعریف Object از آکولاد { } استفاده می کنیم. مثال زیر یک آبجکت است که اطلاعات یک کاربر در آن قرار گرفته است:
Var user={ name=”Hossain Mohamadi” , lastname=”Hadi Angiz”, phoneNumbers= [09120000000, 09020000000] }
جلسه سیزدهم: اشیا در جاوااسکریپت
تفاوت Null و Undefined
زمانی که بخواهیم یک متغیر را تعریف کنیم و در آن متغیر مقداری قرار ندهیم از مقدار null استفاده میکنیم. اما اگر یک متغیری را فراخوانی کنیم که از قبل وجود نداشته است و یا مقداری نداشته باشد، کنسول به ما مقدار undefined را بر میگرداند.
دیدگاه و پرسش